Kylan kom mot slutet av oktober – och med den även öringen! Skapliga fångster rapporterades omedelbart över hela skärgården. Men inte i min båt. Detta eftersom mina kunder bokat upp sig för abborre och gädda.

Tyvärr blev abborrfisket knepigare ju längre in i senhösten vi jagade efter dem. Normalt brukar ju fisket vara stabilt bara man anpassar teknik och metod till de fallande vattentemperaturerna. Men inte så i år! Det hjälpte inte heller med extra båt-åkande för att kamma av fler ställen. Normalt har höstfisket på abborre genom åren brukat ligga på fångster 75 – 400 st per dag.  I år 2017 har siffrorna snarare landat någonstans mellan 35 – 80 st.

Jag skyller faktiskt detta på skarven. De tusenhövdade flockarna har nu invaderat samtliga fjärdar marer och små avskurna vanliga vikar som är lämpliga för höstabborre – i hela norra skärgården! Slakten på abborre smågös och gäddor upp till ca 8 hg har pågått ostört dygnet runt i två decennier – överallt! Och inga åtgärder från myndigheter någonstans!? Är detta förklaringen till att även gäddfisket i Stockholms skärgård med få undantag haft en rejäl svacka i år?

Däremot ett hyggligt stabilt fiske i andra vatten. Glad att fortfarande kunna alternera mina uppdrag!