Det händer mycket i naturen nu. Den som då och då kastar ett öga mot himlen kan se det ena fågelsträcket efter det andra. T o m en stannfågel som havsörnen beter sig annorlunda så här års. För fyra dagar dagar sedan räknade vi till 17st på en och samma plats. Mäktigt. Men höstens migration och beteendeförändringar gäller inte bara fåglarna. För gäddans del begränsas migrationen till mer lokala vertikala och horisontella förflyttningar och vissa biotopskiftningar. Den senaste tidens kyla har svalkat ner vattnet avsevärt. Med blåst och att även bytesfisken ändrar beteende anpassar sig gäddan till förändringarna. Även synen på vad som är intressant och ätbart kan ändra karaktär. Jiggar och jerkbaits som tidigare under hösten varit pålitliga har de senaste dagarna med nödvändighet och framgång bytts mot lämpliga wobbler för att väcka gäddornas huggvilja.

Igår ett par tyska kunder som hämtades från kaj i City. Därifrån bar det iväg ut på Mälaren. En vindkantring från nord till ostlig bökade till det hela lite, men vartefter dagen gick började firrarna ställa sig efter vissa mönster och då visade det sig också tydligt att det var wobbler som gällde.

Grabbarna landade ett dussin gäddor när väl den koden var knäckt. Kunde dra fördel av den erfarenheten igår söndag vid fiske i annat område på Mälaren. Den här dagen med välbekanta nunor Niklas Samuelsson Erik W-mark och solstrålen Jonas L  och nyingen med norrländsk dialekt Peter. Det blev wobbler för hela slanten på samtliga spön redan från början. Den friska ostliga vinden hade vridit sig ytterligare ett kvarts varv jämfört med lördagen.  Samtidigt hade vattentempen sjunkit någon grad till – är nu nere nu nere under +11 även på storfjärdar.  Så fiskrerutten och vevtempo justerades något för att anpassas till detta. Gäddor kan verkligen vara krävande när det kommer till sådana saker. Med coachens hjälp fann Jonas och Niklas ganska snabbt en fungerande fisketeknik. Medan det dröjde till eftermiddagen innan det lossnade även för Erik och Peter. Ett tag hade vi gäddkontakter på varje plats, men det gäller ju också att kroka dem!

Fiskestämningen i båten var på topp. Alla fick några gäddor och totalt landades 16st. Ingen kontakt med tungviktare, men ett par stycken runt 4-5kg skäms inte för sig. En bra dagsfångst utifrån de utmaningar som just nu gäller att bemästra!  Nu är vi på rask marsch in i senhösten, välkommen ut på spännande äventyr som passar för både små och större sällskap.