Senhöstens framgångsrika gösjiggning och allt snack om jiggfisket efter storgäddorna på Rügen har väckt många läsares nyfikenhet på jiggutrustning som passar för annat än för abborre. I Sverige är vi lite efter jämfört med den utveckling som under senare år skett internationellt på den här fronten. Men det börjar hända en hel del även här. Fishmania AB på Kungsgatan 75 i Stockholm har tagit hem ett helt koncept med kvalificerade grejor för ett taggat jiggfiske. Allt från perfekt avpassade spön till “levande” jiggar, passande jiggskallar, tunna wolframtafsar och doftattractors för gädda gös öring abborre mm. De speciella jiggspöna i serierna Team Dragon resp Mistery är extremt lätta spön, med bra ryggrad! och samtidigt imponerande känsliga för allt som händer med jiggen när den fiskas hem. Ett bra jiggspö för gädda och gös ska inte vara för mjukt, det ska kunna snärta fram även en förhållandevis tung jigg. I serien Mistery som jag provade till senhöstens gösjiggning finns spön som har specialtoppar som registrerar allting, samtidigt som spöt ger ett skönt distinkt svar vid mothugg – suveränt. Team Dragon serien erbjuder spön med alla längder och kastvikter. Team Dragon 40-80 gram t ex fungerar perfekt även till stora 23cm shadjiggar som brukar kunna vara tungjobbade. Men tack vare spöts lättvikt – inga problem! Även jiggarna “Relax” är definitivt värda en rekommendation. De har en extremt “levande” rörlighet i vattnet. Faktum är att de förföriskt vickar fram vid inspinning! och även i övrigt har en ovanligt fin rörlighet i vattnet – vilket vi inte brukar vara bortskämda med när det gäller många av de shadjiggar vi använder här i landet. Som prick över i är de dessutom flytande. Vilket betyder att jiggen ställer sig med nosen mot botten och kroppen diagonalt snett upp varje gång den dansar i botten. Detta gör att en bottenplacerad jigg liksom vaggar i strömt vatten eller om den långsamt släpas på botten. Förföriskt så det förslår och lätt för en jagande fiske att få tag i! Till Fishmanias koncept hör naturligtvis även jiggskallar i olika tyngder med rejäla och vassa krokar. Dessutom smidiga tafsar i olika grovhet och längder. Grejorna finns redan hos flera välsorterade sportfiskebutiker som Berras med flera. I senaste numret av Fiskefeber finns annons med återförsäljare. Annars ring Fishmania direkt och hör var närmsta återförsäljare håller hus 08-785 00 70.