Jag får en hel del frågor och mail om jerkbaitfiske. Många undrar över spön och rullar och jerkbaits – “Vad ska man välja? Vad är bra?” Och jag svarar som jag brukar göra; – Gå in på en välsorterad butik och prata med kunnig personal som själva fiskar med jerkbaits, de borde ha grepp om marknadens utbud! Här i Stockholm kan ett t ex besök på Berras vara lönt, eller på Sportfiskeboden i Täby, eller Lundgrens i Gamla stan. Men glöm inte bort din lokala butik, de kanske vet mer än du tror. Själv har jag nu “jerkat” i fem år och provat en hel del rullar spön och linor – men naturligtvis inte hunnit med allt som finns på marknaden. Men eftersom allt fler blívit intresserade av jerkbait som fiskemetod träffar jag förutom andra sportfiskare också kunder som testat en del i utrustningsväg. När det gäller spön är det naturligtvis individuellt vad man verkligen trivs med att hålla i handen. Ett mjukt spö med mycket aktion eller en stum påk eller något mitt emellan. Själv föredrar jag något mitt emellan och har tills vidare fastnat för RST LF JERK II 6′ 20-100gr. Till detta spö har jag hela denna vår fiskat med ABU Garcia Pure Fishings nya specialförstärkta rulle avsedd för jerkbaitfiskets hårda påfrestningar på rullarna. Vänstervevade Ambassadeur 5601 C JB känns riktigt bra att fiska med. På dessa rullar har jag i vår lagt på en ny flätlina 0,35mm som kanske är marknadens absolut bästa lina för det tunga jerkbaitfisket; Spiderwire Stealth 0,35 grön färg och rund struktur har fungerat mycket bra och håller för 51kg. O,35mm – 0,40 är att rekomendera vid fisket med normalstora och stora jerkbaits oavsett vilken favoritlina man väljer. Tunnare linor kan förvånansvärt lätt smacka av vid utkast. De kraftigare linorna trasslar heller inte lika lätt. För den som är intresserad av att pröva jerkfisket men inte gillar tanken på multirullar brukar jag sätta jerkspön från Bios i händerna. Bios har ett jerkprogram som inkluderar korta spön med haspelrullar. Det fungerar riktigt bra att jerka med beten av storlek upp till typ Busterjerk, men framför allt är detta ett koncept för fiske med ytpoppers och mindre jerkbaits. Många sportfiskare prövar också att jerka med sina ordinarie spinnspön. Detta fungerar ofta bra när fisket sker med jerkbaits som är lättjerkade och har en egen inbyggd gång – Busterjerk, Salmo Slider, Salmo Fatso och ytpoppers av olika slag. Men ska man jerka på allvar då rekomenderas en riktigt utrustning – de korta styva spöna ger helt enkelt en annan dimension och aktionsradie åt fiskemetoden.