Sedan många år fångar och sumpar jag min mört för vinterns ismete redan i okt/nov – när vattentempen nått under + 10 grader. Mört som lever i små skogssjöar klarar långtidsförvaringen bättre än t ex Mälarmörten. Eftersom isen lägger sig tidigt i små grunda vattendrag gäller det att passa på innan första skorpan fryser. Viktigt är också att ha bra sumpar. En bra sump behöver inte vara stor och åbäkig. Däremot ska den vara slät och fin invändigt så att betesfisken inte vispar sönder fenor eller skrapar sig under långtidsförvaringen. “Plasthinkar” av olika slag och storlekar 15 – 125 liter som borras tätt med hål i för riklig vattengenomströmning är ofta perfekta. Se bara till att fila bort ev borrfnas invändigt. För den som har möjlighet är det naturligvis bekvämt att ha en stor vattenbehållare i sitt kallgarage där mörten kan förvaras. Om man inte har kontinerligt rinnande vatten är det viktigt att surepumpen är pålitlig och att rengöringsfilter byts regelbundet. Då och då under vintern kan man mata mörten med lite bröd eller havregryn. Jag förvarar mina sumpar hängande i syrerikt vatten från en båtklubbsbrygga. Då klarar betesfisken hela vintern och kan återbördas på vårkanten om de inte kommit till användning. Själva fångsten görs i vanliga mörtstugor. Men även Fladens billiga garnmjärdar för kräftfiske ( ca 70 X 30cm – modell hårrulle) har visat sig utmärkta! Beta med havregryn som knådas samman med vatten till en lagom hård deg, blanda gärna i lite sött – honung, sirap eller vanlig bulle eller ett par kakor + kanske lite lakritsdoftande aniskrydda till degen. Mäska även lite på utsidan av buren. Låt fångststugan ligga i ett dygn eller 2. Händer inget pröva en ny plats, eller grundare eller djupare. Själv räknar jag med att ha ca 1000 mörtar lagrade för vinterns kommande guideuppdrag inom en vecka. Vill du läsa mer om Ismete eller hur man fångar betesfisk – gå på biblioteket och låna, eller köp min bok Modernt Ismete.