När sensommaren nått sin fulla mognad är utflader och utgrynnor väl beväxta med nate och annan växtlighet, allt sådant som ger mat och skydd åt småfisken och bra gömslen för rovfiskarna. Storabborren och gäddorna och ibland även gösen patrullerar regelbundet matplatserna för att se om något finns att vittja. Dagarna är ännu varma och det är en härlig tid för fiske. En ytgående jerk som förföriskt slänger från sida till sida är näst intill oemotståndlig för en hungrig gädda. Men så här års äter gäddan så mycket och så ofta att det mesta fungerar. Även jiggar, spinnare, skeddrag och wobblers, som presenteras på rätt sätt där vattnet är tillräckligt syremättat, rycker loss rovfiskarna i plötsliga attacker. Abborrfärgade wobbler och drag brukar gå bra i aug/sept. Det har nog mycket att göra med att abborren är så aktiv och står högt på gäddans matlista så här års. Så plötsligt börjar nätterna att bli märkbart kallare, och i takt med att vattnets yttemperatur sjunker och alltmer närmar sig gäddans optimala trivseltemperatur – runt +14 -15 grader – blir hon allt mer intresserad av att vistas på grundare och behagligare platser – där närheten ut till de större djupen är viktig, framför allt för de större exemplaren. De riktigt bra fiskedagarna kan nu resultera i fantastiska mängdfisken – där ” det hugger på varje kast!” Och eftersom gäddan befinner sig i sitt tempererade vattenideal är hon underbart explosiv och snabb. Tyvärr är det många fiskare som avstår från de allra bästa fiskedagarna. Dessa dagar infaller ofta när det är ruggväder. Blåst och regn är väder som de flesta rovfiskar gillar. Då är jaktljuset lagom skumt även under dagern, och vattnet så ”stimmigt” och oroligt att rovfiskarna passar på att ta för sig ordentligt. Detta märks om inte annat så i själva huggens hårdhet och i att gäddorna i regel krokar sig själva. Jag läste häromdagen i Fiske För Alla att jag tydligen är den sportfiskare som har flest registrerade storgäddor ( över 12,0kg) anmälda hos Svenska Sportfiskeförbundets Storfiskeregistrering ( enligt Storfiskeregistrerare Håkan Brugård). Nu har jag inte låtit alla storgäddor bli registrerade genom åren. Och eftersom det numera inte ges så många tillfällen till eget fiske, blev jag både överraskad och stolt naturligtvis – och inte så lite förvånad över den meriten. Det finns ju ett antal dugliga gäddfiskare i landet så det är kul för gubben att han hänger med. Hur som helst – många av dessa storgäddor har slagit käftarna över lurendrejeriet riktigt ruggiga och mulna blåsväderdagar. Och inte sällan har det blivit flera storgäddor just sådana ”heta” dagar. De allra flesta av dessa drömfiskar har skjutit fart och huggit vid uppsökande spinnfiske under månaderna oktober till juni. Wobbler av typen Cisco Kid, Bomber, Rapala Magnum ( dock handgjorda egna modeller snidade i trä) har närmast slukats. Men även levande mört och strömming som flötmetats, liksom stora bottenfiskande gummijiggar, har renderat storfisk. Andra säkra fångstkort som Zalt-wobblern och jerkbaits har kommit in i bilden först sedan jag startade upp guideverksamheten. Gäddan är något av en allätare. Speciellt när hon är riktigt i taget. Men däremellan kan hon vara häpnadsväckande svårflirtad och selektiv. Då gäller det verkligen att hitta fram till rätt kombination av bete, färg, storlek, presentation – och de rätta fiskeplatserna, och vilka huggperioder som gäller för dagen. Det är allt detta, plus kicken vid hugget, och möjligheten att det alltid kan vara en stor fisk som gör att gäddan förblir en spännande utmaning för sportfiskare från hela världen./ Hans Nordin 070-438 49 68, 08-739 39 15